Așa îți crește salariul în România – impozite mai mici pentru tinerii români, taxe mai puține
România este de departe pe ultimul loc în Europa când vine vorba de studenți care muncesc în timpul facultății. Nici la cei care muncesc după parcurgerea studiilor superioare nu stăm foarte bine, dar aceea este altă poveste.
În acest context, autoritățile române au căutat mai multe soluții pentru a încuraja înrolarea în piața muncii, angajarea. Una dintre soluții, cea mai evidentă de altfel, ține de reducerea taxelor și impozitelor pentru tinerii care fac efortul să urmeze o formă de studii, dar, în același timp, să fie angajați. O inițiativă legislativă aflată momentan în stadiu de proiect speră să materializeze acest flux de gânduri pentru tineri români de până în 26 de ani, inclusiv.
Pe perioada facultății, a masterului sau doctoratului, până la împlinirea vârstei menționate, dacă se angajează, nu le va pleca din salariu impozitul pe venit și nici contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS). Mai mult decât atât, proiectul menționează și reducerea cotei de contribuție la asigurări sociale.
Bani mai mulți pentru salariile studenților români
Un nou proiect de lege aflat la această oră în Senat își propune să modifice Codul Fiscal și, în acest fel, să introducă o serie de facilități fiscale pentru tinerii din România. Conform Avocatnet.ro, facilitățile fiscale vizează “persoanele fizice rezidente ce desfăşoară activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de internship, în urma căruia obţin venituri cu titlu de salarii sau asimilate salariilor şi care se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani”, după cum detaliază în proiect.
Punctual, persoanele de până în 26 care urmează o formă de învățământ la momentul angajării vor beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit și de la plata CASS, în timp ce la CAS vor avea o cotă redusă de numai 10%. În practică, consecința acestor modificări din Codul Fiscal se reflectă în salarii nete mai mari pentru tineri.
La momentul de față, prin Codul Fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe venit, printre altele, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile din activități independente, salarii, pensii și altele, persoanele fizice care lucrează în domeniul construcțiilor, agricultură ori în industria alimentară. Este important de reținut că noul proiect nu-și face simțite efectele până nu apare în Monitorul Oficial.